Totul despre Thalía, fosta eroină din ‘Marimar’

Mai sexy, mai rebelă şi mai curajoasă decât în tinereţe, cea mai titrată artistă a Mexicului a ştiut să se reinventeze mereu, de la ‘María la del Barrio’ la ‘Reina Thalía’

La începutul anilor ’90, Thalía se făcea cunoscu­tă în toată lumea, odată cu valul de telenovele care a luat cu asalt programele de tele­viziune şi care au adus limba spaniolă şi cultura latino mai aproape de publi­cul telespectator. În România, serialele Maria Mercedes (1992), Marimar (1994), Maria la del Barrio (1995) sau Rosalinda (1999) au cultivat gustul pentru tele­novele şi au transformat-o pe Thalía într-o eroină cu care femeile empati­zau, graţie rolurilor de fetiţă nefericită, marginalizată şi persecutată, care într-un final răzbeşte în viaţă după multe suferinţe. Practic, reţeta clasică a orică­rei telenovele de succes!

Poveşti care au avut, întrucâtva, tangenţă cu propria ei istorie de me­zină răsfăţată a unei familii cu patru fete din Ciudad de México, în care ta­tăl, Ernesto Sodi, era cercetător, doctor în patologie, criminalist şi scriitor, iar mama, Yolanda Miranda, era pictoriţă. Căci, la doar 5 ani, Thalía Ariadna Sodi y Miranda trăia pierderea prematură a tatălui ei, cu urmări nebănuite: n-a vorbit timp de un an şi a fost diagnos­ticată cu o fază incipientă de autism. După eforturi nesfârşite din partea mamei, care a tot dus-o la diverşi spe­cialişti, s-a descoperit că aceasta credea că, atunci când şi-a luat ultima oară la revedere de la tatăl ei, pupicul pe care i l-a trimis a fost cel care l-a ucis.

În urma tratamentelor susţinute, Thalía şi-a continuat copilăria în mod firesc, mama distrăgându-i atenţia cu lecţiile de balet şi de gimnastică, cu diferitele concursuri de pictură şi de arte plasti­ce dedicate copiilor ori chiar cu vizitele pe platourile de filmare – ea fiind selectată pentru un rol într-o reclamă televizată pe când avea doar un an şi având numeroase apariţii televizate, începând din 1980, când cânta cu gru­purile Din-Din şi Timbiriche. Oportunităţi create şi de sora ei cea mare, actriţa Laura Zapata, care s-a născut în timpul primului mariaj al mamei sale cu Guillermo Zapata şi de care se leagă o altă poveste cu iz de telenovelă: Thalía şi celelalte fete ale Yolandei Miranda au cunoscut-o abia după moartea lui Ernesto Sodi, care îi interzisese soţiei sale să aibă orice legătură cu ea şi din cauza căruia a fost crescută de bunica maternă.

Cert e că având un fond artistic bun, dar şi sprijin din partea Laurei, Thalía a început să apară tot mai des în re­viste şi în programe de televiziune, câştigând chiar şi un concurs de Miss. După un an petrecut în Statele Unite, unde a studiat limba engleză şi a luat lecţii de canto, reve­nirea în Mexic a fost marcată de lansarea albumului ei de debut, Thalía, cu ajutorul lui Alfredo Díaz Ordaz, devenit între timp iubitul ei. Un an mai târziu, spaniolii începeau s-o îndrăgească şi ei, graţie unor show-uri televizate, pre­cum Vip de noche. Dar boom-ul avea să fie dat de aşa nu­mita „trilogie a Mariilor“, cele trei telenovele produse de Televisa între 1992 şi 1996.

Click here for the scans

Click for the scans

Şi, cumva, a devenit, peste noapte, unul dintre primii idoli de peste Ocean (şi nu, nu din America!) care au creat o adevărată isterie prin­tre tineri. Mai ales că notorietatea sa din producţiile TV era dublată de activitatea ei de cântăreaţă. Piese precum Marimar, Rosalinda, Amor a la mexicana, Piel morena, Por amor ori Mujer latina se auzeau pe repeat nu doar pe TV, ci şi la toate petrecerile, pregătind tere­nul pentru ceilalţi artişti latino intraţi pe piaţă la sfâr­şitul anilor ’90: Natalia Oreiro, David Bisbal, Marc An­thony, Ricky Martin, Enrique Iglesias, Jennifer Lopez.

A fost o epocă în care „prinţesa Thalía” era prefe­rata celebrei prezentatoare sud-americane Cristina, nimeni alta decât „protectoarea” lui Fernando Colunga, care se şi vedea în postura de „soacră” a ei. Din păcate, atât visul ei, cât şi cel al milioanelor de fani care priveau ca hipnotizaţi spre acest cuplu de celebrităţi latino s-a spulberat odată cu vestea că cei doi s-au despărţit cu mare scandal în 1996, după doi ani de relaţie. O dragos­te începută odată cu filmările pentru Maria la del Barrio şi terminată cu versurile din Un alma sentenciada.

De altfel, după această experienţă, Thalía a vrut să se rupă cu totul de imaginea sa de fetiţă ingenuă şi a schim­bat ritm, haine şi atitudine, relansându-se în forţă cu Arrasando, Tu y yo, Amar sin ser amada ori A quien le importa. E-adevărat că piese ca Regresa a mi, Qué será de ti ori No me enseñaste au fost mereu puse pe seama aceleiaşi dezamăgiri sentimentale. Şi poate tot din ace­laşi motiv, Thalía a renunţat să mai joace în telenovele – Fernando Colunga fiind unul dintre cei mai distribu­iţi actori în serialele sud-americane.

Practic, muzica a fost ca un colac de salvare şi tot muzica a adus-o în preajma lui Tommy Mottola, boss-ul de la Sony Music care atunci era însurat cu Mariah Carey. Neoficial, mexicanca a fost cea care i l-a suflat americancei de sub nas. Şi, după un divorţ tumultu­os în urma căruia Mariah a rămas cu câteva milioane bune în cont, Mottola a luat-o de nevastă pe regina te­lenovelelor. Iar imperiul său, care a pus umărul nu doar la consolidarea carierei lui Mariah, ci şi a lui Michael Jackson, Bruce Springsteen, Destiny’s Child, Céline Dion şi a artiştilor din valul latin (Gloria Estefan, Jen­nifer Lopez, Ricky Martin, Marc Anthony, Shakira), a făcut-o şi mai mare pe Thalía, care a ajuns să aibă pro­pria stea pe Walk of Fame. Totuşi, se pare că Mottola n-a fost mereu de-acord să aibă o soţie mai faimoasă decât el (o teamă care a măcinat şi mariajul lui cu Ma­riah). Iar Thalía a dispărut o vreme de pe firmament, după ce a născut-o pe fetiţa sa, Sabrina Sakaë (8).

Reîntoarcerea ei pe scenă a născut animozităţi în­tre ei şi s-a zvonit chiar că vor divorţa. Iar operaţiile sale estetice au fost considerate a fi încercări disperate de a-şi revigora mariajul. Însă moartea mamei Thalíei în 2011, cu doar două săptămâni înainte ca artista să-l aducă pe lume pe Matthew Alejandro (5), i-au făcut să penduleze între agonie şi extaz, reapropiindu-i în această perioadă sensibilă. Unde mai pui că Thalía (45) a devenit ea însăşi o industrie: e cântăreaţă, designer, antreprenoare, scriitoare şi, mai nou, ambasador UNI­CEF, joburi cu care jonglează de minune şi pe care le coordonează din studioul amenajat în reşedinţa ei lu­xoasă din North Salem, din apropiere de New York.

Totuşi, în mod straniu, nu este viaţa pe care o doreşte şi pentru copiii săi. „Când am devenit mamă, totul s-a schimbat pentru mine. Sper ca cei doi copii ai mei să devină biologi, psihologi sau astronauţi…“, afirma într-un interviu diva mexicană. „Dacă, totuşi, îşi vor dori o carieră în showbiz, îi voi sprijini, dar aş prefera ca ei să se bucure de copilărie. Nu vreau să spun că am pierdut o parte din mine, pentru că atunci simţeam că totul este un joc. Preţul plătit înseamnă nopţi nedor­mite, mâncatul pe apucate, lipsa familiei. Este adevărat că ajungi să călătoreşti mult şi să cunoşti mulţi oameni, dar când eşti în camera de hotel, te simţi singur, nu mai sunt aplauze, nu mai ai pe nimeni în jur, nu mai auzi niciun «Te iubesc», nimic“. Să fie acesta un alt în­ţeles ascuns al telenovelei pe care o trăieşte în spatele reflectoarelor? Quién sabe…

E cel mai bine platită vedetă de televiziune din Mexic şi cel mai bine plătită actriţă de telenovele din lume, cu un venit anual de aproximativ 100 de milioane de dolari din drepturi de autor şi contracte de publicitate.

Nu mai vrea să joace în telenovele

Ultimul ei film a fost „Mambo Café“ (2000), în care a jucat în limba engleză. În 2014, a refuzat oferta de 20.000.000 de dolari de-a apărea într-o telenovelă alături de cubanezul William Levy. „Am o mie de lucruri de făcut zilnic. Ador să stau cu copiii mei, să mă ocup de afacerile mele, de proiectele mele, de linia mea de haine, iar când eşti pe platoul de filmare nu mai ai timp de nimic“.

Dieta Thalíei

Artista are un regim echilibrat, gândit special pentru ea de un nutriţionist. În general, micul dejun este foarte consistent: turte făcute din mălai, boabe de fasole fierte şi puţină carne de pui. Gustările constau în fructe sau sucuri de fructe. La prânz, vedeta preferă pieptul de pui sau peştele, servite alături de legume sau orez integral. La desert, îşi permite un pahar de compot îndulcit cu miere sau zahăr brun. Cina e cea mai simplă masă a zilei, cu o jumătate de cană de fulgi de ovăz cu lapte degresat şi un fruct.

Operaţii estetice

Tinereţea Thalíei nu e chiar un dar de la natură, ci şi un atu ajustat de bisturiu. După intervenţii cu botox şi acid hialuronic la nivelul feţei, artista a recunoscut că şi-a scos şi două coaste pentru a fi mai slabă, pe care le păstrează într-un borcan. [SURSA = REVISTA OK! ROMANIA]